Yeşilyenice Belediyesi Kasabanın kuruluşu
- 7-Haneden kurulmuş ve 1972 yılına kadar muhtarlıkla yönetilmiştir.
- 1972- de köyümüze belediyelik kurulmuştur.
- 1972 Den1982 ye kadar Belediye Başkanı Hasan POLAT Görevini Yapmıştır.
- 1982 den 1984 kadar ihtilal yapılmıştır ve Belediye Başkanı olarak Askeri Başçavuş görevlendirilmiştir.
- 1984 den 1989 kadar Belediye Başkanı Osman ÖZEL Görevini Yapmıştır.
- 1989 dan 1999 kadar Belediye Başkanı Hasan POLAT Görevini Yapmıştır.
- 1999 dan 2004 kadar Belediye Başkanı Dursun ĞÖKÇURAK Görevini Yapmıştır.
- 2004 den 2009 kadar Belediye Başkanı Bahattin AŞIK Görev Yapmış ve 2009 yapılan secimde tekrardan seçilerek halen Belediye başkanı görevini yapmaktadır.
Yenice köyü Cumhuriyetin ilk yıllarından beri İlkokulu bulunan nadir köylerden biridir.Okuma yazma oranı çok yüksek bir beldedir.
Beldemizde Yetişen Önemli Şahsiyetler:Yeniceliler Sülalesinden Muslihuddin Efendi,Sadrettin Muhammed-i HazretleriDefterdar Mahmut Efendi Osmanlı döneminin en önemli şahsiyetleridir,Cumhuriyetten sonra beldede yetişen en önemli Din Alimi Hamdi Hoca (Çıttır)dır.
Tarihi ve Turistik Yerler
Beldemizde Sadrettin Muhammed-i Hazretleri türbesi, Son yıllara kadar kullanılan Tarihi Osmanlı Hamamı Mevcuttur. Gölbaşı Adıyla Meşhur Olan Mesire Yeri yaz aylarında çevre halklara hizmet vermektedir. 700 yaşında tescilli çınar ağacı Gölbası Sosyal Tesislerimizin içinde Bulunmaktadır.
Coğrafi Yapı
Orta Karadeniz Bölgesi´nin iç kısımlarında yer alan YESİL YENİCE KASABASI , Amasya´nın 13 Km.Doğusunda kalır. Yesil Yenice Belediyesinin üç tarafı yüksek olmayan dağlarla çevrilidir.Çatağın Sivri en yüksek dağıdır. Güneydoğudan Direkli Köyü, Güney Batıdan Yassıçal Kasabası,Kuzey Doğudan Çiğdemlik Köyü, Batıdan ise Ziyaret Kasabası ile çevrilidir.Aksu Gözü Beldemizin en önemli akarsuyudur. Kaynağı Belan Dağındadır.Yesil Yenice beldesi İç Anadolu Bölgesi Karasal iklimi ile Karadeniz Bölgesi iklimi arasında kaldığından,Geçiş iklim özelliklerine sahiptir. Yağışlar en çok ilkbahar ve kış aylarında gözlenir.
Kar yağışı ender görülür. En çok akdağ çivarında yağar. Yıllık sıcaklık ortalaması 12 derecedir.En yüksek aylık sıcaklık ortalaması 21,5 ile temmuz ayında;En düşük aylık sıcaklık ortalamasıda 2.,2 derece ile ocak ayında gözlenmiştir.Uzun yıllar ortalamasına göre ilk donlar kasım ayında, son donlar ise nisan ayında görülür.
Haberleşme
Beldemizin büyük bir çoğunluğu radyo ve televizyon yayınlarını izlemekte olup,özel radyo ve televizyon yayınlarıda ilçede bulunan uydu yansıtıcı araçları ile izlenmektedir.İlçemizde en önemli haberleşme aracı olan telefon, şehirler arası ve milletler arası tam otomatik görüşmelere açık olup, en son teknik ve seri donanıma sahiptir.
Beldemiz Amasya tarımının da söz sahibidir. Meyvecilikle geçim kaynağını oluşturur. Beldemizde tüm meyveler yetiştirilir. Mevsimin ilk kirazı beldemizden çıkar. Bunun yanı sıra bamya ve fasulye üretimi de yapılır. Meyve ticareti en önemli geçim kaynaklarındandır.
Nüfus
Beldemizin Nüfusu 2400 civarındadır.. Beldemiz ekonomik nedenlerle göç vermektedir. Belde ilköğretim okuluna civar köylerden taşımalı eğitim yapılmaktadır.Kasabamızın Eski kışla olarak bilinen yerde 7 hane olarak kurulmuştur. Sonradan şimdiki yerleşim yerine göç etmişlerdir. Amasya’nın en eski köylerinden biridir.Yesil yenice beldesi Amasya’ya 12 Km. uzaklıktadır.
YESİL YENİCE BELEDİYESİ 1985-2007 YILLARI ARASINDA YAPILAN NÜFUS SAYIMI
2007 Nufus Sayımı :2520
2000 Nufus Sayımı :1772
1997 Nufus Sayımı :1464
1990 Nufus Sayımı :1759
1985 Nufus Sayımı :1907